7-DNIOWY DETOKS

Skuteczność oczyszczania zależy w dużej mierze od przygotowania. Startujemy z nim na 10 dni przed rozpoczęciem detoksu. Z diety eliminujemy wszystkie używki, mięso, ryby, jajka, biały cukier, mleko i jego przetwory, napoje gazowane, żywność wysoko przetworzoną oraz fastfood. Unikamy glutenu, czosnku, cebuli i zbyt ostrego jedzenia. Czosnek i cebula mają właściwości lecznicze. Stosowane są jako naturalne antybiotyki. Zbyt często używane stają się ciężkostrawne i obciążają nadmiernie jelita oraz niszczą w nich naturalną florę bakteryjną.

Pierwsze cztery dni detoksu to dieta wyłącznie warzywno – owocowa. Zabieg ten ma na celu odkwaszenie organizmu. Zarówno warzywa jak i owoce mają odczyn alkaliczny. Dietę wzbogacamy o olej z lnianki, olej kokosowy i oliwę z oliwek. Jeżeli w początkowej fazie wystąpi moment krytyczny (osłabienie, bóle głowy, wymioty etc), warto wesprzeć oczyszczanie lewatywą. W trakcie ostatnich trzech dni do menu wprowadzamy węglowodany złożone (kasze, pełne ziarna, ryż), pestki oraz orzechy, które dostarczają energii potrzebnej, aby dokończyć proces oczyszczania. Są również bogate w błonnik. Polepszają więc perystaltykę jelit i przemianę materii.

Z detoksu wychodzimy analogicznie jak wchodziliśmy. Przez kolejnych kilka dni (minimum tydzień) unikamy wymienionych wyżej produktów. W trakcie całego procesu pijemy dużo wody niegazowanej lub świeżo wyciskanych soków, które wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.